Hoe voldoet het bedrukken van koffiebekers aan alle regels?

Het bedrukken van koffiebekers is een populaire manier om merkbekendheid te vergroten en een professionele uitstraling te geven aan een bedrijf of evenement.

Koffiebekers bedrukken doe je daarom ook voor extra personalisatie. Denk aan het plaatsen van een logo, slogan of een ander ontwerp. Maar hoe zorg je er dan voor dat je juridisch alles in goede banen leidt? En waaraan moeten jouw bekers dan eigenlijk voldoen? We helpen je graag op weg door het opstellen van alle vereisten die erbij komen kijken.

Denken aan het merkrecht

Bij het bedrukken van koffiebekers is het belangrijk om rekening te houden met het merkenrecht. Als je een logo, merknaam of ander herkenbaar teken op de beker wilt afdrukken, moet je ervoor zorgen dat je de wettelijke rechten hebt om dit te doen. Je mag de merkrechten van andere bedrijven namelijk niet verbreken. Bezit daarom het logo of de merknaam dat op jouw koffiebekers moet komen te staan en dat je anders schriftelijke toestemming hebt van de eigenaar. Regel dus alles wat je hiervoor nodig hebt.

En het auteursrecht dan?

Als je bij het bedrukken van koffiebekers gebruikmaakt van grafische ontwerpen, afbeeldingen of andere creatieve elementen die door iemand anders zijn gemaakt, moet je rekening houden met het auteursrecht. Dit recht beschermt de originele werken en creaties van een persoon. Denk aan foto’s, tekeningen of illustraties. Je kan veel juridische problemen voorkomen als je toestemming hebt om de werken te gebruiken en af te drukken op de koffiebekers voor jouw bedrijf. Dit houdt dus ook in dat je moet kijken naar de rechten en plichten die je hebt na het laten maken van jouw eigen logo.

De privacywetgeving in het achterhoofd

Wil je persoonlijke gegevens op de koffiebekers plaatsen? Dan krijg je te maken met de privacywetgeving. Uiteraard kan de algemene informatie van het bedrijf erop komen te staan, maar namen van individuen mogen niet zomaar erop komen. Zorg dat je alle gegevensbeschermingsregels volgt en ook toestemming hebt van de personen die je hiervoor wilt gebruiken. Als je de privacy van individuen respecteert, kan het ook grote geschillen voorkomen.

De voedselveiligheid bij de koffiebekers

Koffiebekers komen in verschillende vormen en maten. Niet ieder model voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften. De koffiebekers bedrukken kan daarom ook op dit gebied problemen opleveren. Alle inkt en materialen moeten veilig zijn voor het contact met voedsel en drinkwaren. Neem daarom alle voorschriften in overweging en bekijk of de gebruikte materialen hieraan voldoen. Mocht er dan een inspectie komen, ben je verzekerd van een goed rapport..

De bescherming van consumenten in acht nemen

En hoe zit het dan met de consumentenbescherming? Hier moet je namelijk ook rekening mee houden. Dit houdt in dat je eerlijke en niet-misleidende informatie moet verstrekken aan de consumenten. Als je beweringen doet over de eigenschappen van jouw product, zoals “milieuvriendelijk” of “biologisch afbreekbaar”, moet je ervoor zorgen dat deze beweringen waarheidsgetrouw en controleerbaar zijn. Door deze onjuiste informatie niet op de koffiebekers te plaatsen, kan je veel geschillen voorkomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *