Legertje advocaten betrokken bij kapitaalinjectie in Mollie

Mollie is 5,4 miljard euro waard na een recente kapitaalinjectie van een club investeerders. De groep neemt een belang van 665 miljoen in de betaaldienstverlener, die een van de grootste van Europa is. Advocatenkantoren De Brauw, NautaDutilh, Loyens & Loeff, Freshfields, Kennedy Van der Laan en Stibbe zijn betrokken bij de investering.

De investeerders krijgen minder dan tien procent van de aandelen van Mollie in handen. De payment service provider uit Amsterdam behoudt dus het leeuwendeel van de aandelen. De groep beleggers die investeert in Mollie staat onder leiding van Blackstone, dat eveneens de grootste nieuwe aandeelhouder is. Naar verluidt heeft dit Amerikaanse investeringsbedrijf voor 380 miljoen euro Mollie-aandelen in bezit. EQT Growth, General Atlantic, HMI Capital, Alkeon Capital en ook TCV – dat in september 2020 een andere financieringsronde voor Mollie leidde – zijn de andere investeerders.

Selecties

De belangrijkste investeerder, Blackstone, wordt bijgestaan door NautaDutilh. Het kantoor doet dit met een cross-border deal team, onder leiding van Lieke van der Velden, dat bestaat uit Rebecca Pinto, Rutger Goudswaard, Jaap Stoop, Dirk Panis, Isabelle Wilcke, Larissa Silverentand, Willemijn Pieters, Valerie Mielekamp, Albert van der Kolk, Wijnand Bossenbroek, Florine Kuipéri, Joris Willems, Terrence Dom, Francien Rense en Marleen Velthuis. NautaDutilh adviseert Blackstone samen met Weil, Gotshal & Manges, een internationaal advocatenkantoor uit de Verenigde Staten.

Van investeringsorganisatie EQT Growth is bekend dat zij bij de transactie worden geadviseerd door Freshfields Bruckhaus Deringer. Namens Freshfields nemen Vincent Bergin en Ahmad Khokher van de Londense vestiging, en Saloua Ouchan uit Amsterdam, hierbij de leiding. Het team bestaat verder uit Anne Zwolsman en Eelco van der Stok, eveneens afkomstig van Freshfields Amsterdam.

Loyens & Loeff staat General Atlantic bij. Het team dat hiervoor verantwoordelijk is, bestaat uit Roel Fluit (lead), Gerda de Jong, Jaap Beens, Roderik Boogaard en Rik Walschot. General Atlantic wordt ook geadviseerd door Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison; wederom een internationaal kantoor uit de States.

Kennedy Van der Laan adviseert investeringsbedrijf HMI Capital. Gaby Heere en Lukas Suijkerbuijk zijn hiervoor verantwoordelijk, en werken samen met Lauren Creel van Amerikaans internationaal advocatenkantoor Cooley.

TCV wordt geruggensteund door Stibbe. Dit kantoor adviseert met een equipe dat bestaat uit Björn van der Klip, Marc Habermehl, IJsbrand van Straten en Mireille van Dijk. Van der Klip heeft hierbij de lead.

Mollie zelf wordt bijgestaan door De Brauw. Het kantoor is onder leiding van Arne Grimme lead counsel voor de betaaldienstverlener. Verder bestaat het adviserende De Brauw-team uit Mark Rebergen, Henk van Ravenhorst, Jaap Barneveld, Rutger van Boxtel, Myrthe van der Klei, Ioana Patrascu, Lars Buiten, Jesse Maas, Max Lamb en Rick van ’t Wout.

Andere adviserende firms, die betrokken zijn bij de kapitaalinjectie, zijn FT Partners (financieel advies aan Mollie) en Goodwin.

Nieuwe diensten

Voorafgaand aan deze investeringsronde kon Mollie rekenen op grote belangstelling van investeerders. Het bedrijf biedt software aan voor verschillende betalingssystemen voor winkels en webshops. Doordat er meer onlinebetalingen waren tijdens de coronapandemie heeft Mollie tienduizenden nieuwe klanten vergaard. Momenteel bedient de betaaldienstverlener er zo’n 120 duizend in Europa.

Mollie ontvangt voor elke digitale transactie, die loopt via hen, enkele centen commissie. Het bedrijf verwacht in 2021 meer dan 20 miljard aan betalingen te verwerken. Twee keer zoveel als vorig jaar. Ayden, de andere grote Nederlandse betaaldienstverlener – op de beurs bijna 60 miljard euro waard -, was in 2020 goed voor circa 300 miljard euro aan transacties; destijds een groei van 27 procent.

Met de recente investering wil Mollie verder groeien door onder meer sneller uit te breiden naar andere landen, mogelijk ook buiten Europa. Verder overweegt het betaalbedrijf een banklicentie om bankdiensten te kunnen leveren zoals het lenen van geld aan mkb-bedrijven.

Foto: Het team van Mollie / Mollie.com

Bron