NautaDutilh, Freshfields, Allen & Overy adviseren bij fusie RTL en Talpa

NautaDutilh, Allen & Overy en Freshfields Bruckhaus Deringer zijn als juridisch adviseurs betrokken bij de creatie van een nieuwe mediagigant. Twee van Nederlands grootste mediabedrijven, RTL Nederland en John de Mol’s Talpa Network, maakten dinsdagavond bekend te willen fuseren.

Volgens een persbericht van RTL Group heeft enkel een mediabedrijf van deze grootte de ‘schaal, middelen en creativiteit’ om in Nederland te kunnen concurreren met internationale streamingplatforms als Netflix of Amazon Prime. Een van de belangrijkste ambities is dan ook om de streamingdienst Videoland te versterken – nu een miljoen abonnees – en hierop innovatieve manieren van adverteren aan te bieden.

RTL Nederland en Talpa Network vormen een joint venture, waarin RTL Nederland 70 procent van de aandelen krijgt, en Talpa 30 procent. Met een blik op de jaarcijfers van de huwelijkspartners over 2020, zou het nieuwe bedrijf goed zijn voor een jaaromzet van ruim 900 miljoen euro.

RTL-topman Sven Sauvé zal de nieuwe groep gaan leiden, terwijl John de Mol aandeelhouder blijft. Hij zal zich als producent bezighouden met nieuwe formats. Om zich te onderscheiden wil het bedrijf vol inzetten op Nederlandse programma’s en content, zegt Sauvé tegen RTL Nieuws, waarbij na de fusie meer geld is om te investeren. Alle bestaande tv- en radiozenders blijven voor nu bestaan, evenals merknamen als RTL en SBS.

De relevante mededingingsautoriteiten moeten de joint venture nog goedkeuren. Verloopt dit traject zonder rimpels, dan wordt de closing van de transactie in de eerste helft van 2022 verwacht.

‘Extreem krap tijdsbestek’

NautaDutilh maakt melding van een klein leger juristen dat betrokken was bij de advisering aan RTL Group. Onder leiding van partner Joost den Engelsman werkten mee aan de transactie: Lieke van der Velden, Willianne van Zandwijk, Jacqueline Clement, Edger Kleijer, Naomi Asscheman, Maarten Schellingerhout (Corporate M&A); Joris Willems, Marlous Schrijvers (TMT); Sophie van Lanschot, Celine Houwen (Corporate Notarial); Edward Rijnhout, Sjuul Jentjens, Ashley Beesemer (Tax); Mauricette Schaufeli, Felix Seuntjens (Competition) en Jolize Lautenbach (Public & Regulatory). Vanuit het Luxemburgse NautaDutilh-kantoor werkten ook Margaretha Wilkenhuysen en Vincent Wellens mee.

Den Engelsman is in een reactie vol lof over de inspanningen van zijn eigen team en alle andere betrokkenen. “De beoogde fusie is tot stand gekomen in een extreem krap tijdsbestek. Dat was alleen mogelijk dankzij de zeer constructieve samenwerking tussen de teams van RTL en Talpa en hun adviseurs. Iedereen heeft echt een extra stap gezet met maar één doel voor ogen: het bereiken van deze belangrijke mijlpaal.”

Complex mededingingstraject

Allen & Overy meldt betrokkenheid in de vorm van mededingingsadvies: een competition team bestaande uit Kees Schillemans (lead), Pieter Huizing, Eline Vancraybex en Lousine Hovhanisian begeleidt het complexe fusiecontroletraject met de betreffende mededingingsautoriteiten.

Talpa liet zich net als bij eerdere deals adviseren door Freshfields Bruckhaus Deringer. Partner Harald Spruit en principal associate Saloua Ouchan leiden het team dat verder wordt gevormd door Marius Weyers, Julius Kahn, Ingrid van den Bosch, Maxine Lemstra en Tijn Mandema (corporate); Alvaro Pliego Selie, Max Immerzeel (regulatory); Brechje Nollen, Julia Heusden (employment); Bob van Kasteren, Daan van Schaik (Tax); Mark Egeler en Hiske Roos (data/privacy/IP).

Andere betrokken adviseurs zijn J.P. Morgan (financieel advies) en EY (transactieadvies) aan de zijde van RTL Group. Talpa heeft zich voor financieel advies gewend tot PJT Partners, en tot Deloitte voor transactieadvies.  

Beeld: ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Bron