Functioneert jouw VvE naar behoren?

Woon je in een appartement? Of ben je van plan binnenkort een appartement te kopen? Dan is de kans groot dat je in aanraking komt met de VvE (Vereniging van Eigenaars). Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat deze vereniging uit alle eigenaren van een appartementencomplex. Deze vereniging is er dan ook om de belangen van de eigenaren te behartigen. Zo heeft een goed functionerende VvE een onderhoudsfonds voor onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes, een bouwkundig opgesteld meerjarenonderhoudsplan (MJOP), en simpelweg veel expertise van verschillende vakgebieden van de gezamenlijke eigenaren. Dit alles onder het motto; samen komen we verder.

problemen binnen de VvE

Helaas is het niet standaard het geval dat een VvE goed functioneert. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er problemen ontstaan aangaande de maandelijkse bijdrage aan de VvE. Ook onderlinge problemen tussen appartementseigenaren kunnen onder een slecht functionerende VvE vallen. Is er bijvoorbeeld vaak (geluids)overlast binnen het appartementencomplex? Worden kamers verhuurd zonder de juiste vergunningen en/of toestemming? Of beslissen appartementseigenaren om een op/aanbouw te realiseren zonder dit aan te geven tijdens de ALV? Dan kan dit zomaar voor veel gedonder binnen de VvE zorgen. Ook moet genoemd worden dat het in de praktijk vaak voorkomt dat de splitsingsakte niet goed wordt nageleefd, of niet goed wordt begrepen. Soms is een splitsingsakte namelijk niet meer actueel, en moet deze worden aangepast, maar is hier niet voldoende kennis voor in huis binnen de VvE.

Wanneer is juridische ondersteuning nodig?

Ook kan een VvE, of een eigenaar van een appartementsrecht binnen een VvE, betrokken raken bij een juridisch geding. Soms is het noodzakelijk om juridische ondersteuning in te schakelen wanneer de splitsingsakte niet wordt nageleefd, of moet worden aangepast. Ook kan het zijn dat er twijfel is ontstaan over de juistheid van een besluit dat genomen is tijdens de vergadering van de VvE. Een advocaat gespecialiseerd in VvE recht kan dan ingeschakeld worden om te procederen over de kwestie of een besluit juist is of niet. Ook kan een advocaat advies bieden wanneer een verzoek voor realisatie van een op/aanbouw is geweigerd door de VvE.

Wil jij weten of jouw (toekomstige) VvE naar behoren functioneert? Vraag dan hier een VvE-check rapportage aan. Het kan natuurlijk ook dat je al betrokken bent bij een juridisch geding, of zoals eerder besproken benieuwd bent of een besluit juist is genomen door de VvE. Moeten er wijzigingen aan de splitsingsakte worden gemaakt? Ben je benieuwd of de splitsingsakte wordt nageleefd door de eigenaren van de VvE? Of heb je algemenere vragen omtrent appartementsrecht? Dan is het verstandig om een appartementsrecht advocaat om (preventief) juridisch advies te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *