Wanneer je in een appartementencomplex woont, word je automatisch lid van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Deze vereniging ziet er op toe dat bepaalde zaken binnen het appartementencomplex goed geregeld zijn. Denk hierbij aan het plannen van gemeenschappelijk onderhoud, vraagstukken of op- of aanbouw gerealiseerd mag worden en het opstellen en het opstellen en naleven van het huishoudelijk reglement. Vaak verloopt het samenwonen in een VvE voor appartementseigenaren vlekkeloos. Het kan als fijne manier van wonen worden ervaren als kennis intern wordt gebundeld en samenwerking wordt bevorderd. Toch lopen appartementseigenaren geregeld tegen problemen binnen VvE’s aan. In deze blog zoomen we in op een veelvoorkomend probleem; lekkage binnen de VvE.
Lekkage binnen de VvE
Wat moet je namelijk doen als er lekkage is binnen de VvE? En belangrijker; wie is verantwoordelijk voor schade aan de leidingen? Normaliter is de VvE verantwoordelijk voor reparatie van leidingen die bestemd zijn voor verschillende appartementen. Voor sommige andere soort leidingen moeten appartementseigenaren zelf onderhoud en reparatie regelen. Voorbeelden van leidingen waar appartementseigenaren dit zelf moeten regelen zijn leidingen voor mechanische ventilatie en ventilatiepompen.
Waar vind je meer informatie?
In de praktijk kan het dus nog een flinke klus zijn om te bepalen wie moet opdraaien voor schade aan leidingen en de daaropvolgende lekkage. Meestal staat in de splitsingsakte beschreven wie verantwoordelijk is voor bepaalde leidingen. Soms wordt hierbij ook verwezen naar het modelreglement. In het huishoudelijk reglement kan ook relevante informatie zijn opgenomen over de eisen waar onderhoud en reparatie aan moet voldoen. Let er dus goed op dat je eerst het huishoudelijk reglement raadpleegt voordat je zelf onderhoud en/of reparatie gaat regelen! Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat in het huishoudelijk reglement staat beschreven dat een erkend bedrijf moet worden ingeschakeld en dat de beheerder moet worden bericht over mogelijke schade.
Juridische ondersteuning bij VvE lekkage
Vaak worden aan deze stappen goed voldaan. Zo is snel duidelijk welke partij onderhoud en reparaties moet verrichten en wie aansprakelijk is voor lekkageschade binnen een VvE. Wanneer er toch problemen binnen de VvE ontstaan tussen de VvE en appartementseigenaren dan staat geregeld de vraag centraal wie aansprakelijk is voor schade. Een appartementsrecht advocaat kan je adviseren over deze vraag. Ook wanneer problemen onderling niet meer kunnen worden opgelost is het vaak raadzaam om een advocaat in te schakelen met kennis van het appartementsrecht/ VvE recht. In uiterste gevallen kan een advocaat je verder ondersteunen bij een gang naar de rechter.