Overlast binnen de VvE

Wonen in een VvE (Vereniging van Eigenaars) brengt normaal gesproken veel voordelen met zich mee. Hier beschreven we al een aantal van deze voordelen. Toch verloopt het wonen in een VvE niet altijd van een leien dakje. We willen ons allemaal veilig voelen in ons huis, toch komt het soms voor dat we overlast van elkaar ondervinden. Het is dan belangrijk om als appartementseigenaar te weten wat er speelt binnen de VvE en wat je kan doen wanneer je overlast ervaart. In dit blog bespreken we een aantal voorbeelden van veelvoorkomende situaties waarin appartementseigenaren lijnrecht tegenover elkaar, ofwel het bestuur van de VvE, kunnen komen te staan n.a.v. overlast.

Geluidsoverlast

Een voorbeeld van overlast waar appartementseigenaren last van kunnen krijgen is geluidsoverlast. Geluidsoverlast kan gezondheid en woongenot schaden, en daarom is geluidsoverlast dat veroorzaakt wordt door buren in de meeste gemeenten strafbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muziekoverlast, overlast door bouwen of verbouwen, of overlast door airco-installaties. Wat kan je doen als je zelf systematisch last hebt van geluidsoverlast van andere appartementseigenaren in de VvE? Ten eerste is het aan te raden om in een logboek bij te houden wanneer en hoe vaak je overlast ervaart. Ook is het verstandig om in gesprek te gaan met de overlast-veroorzakende bewoner, omdat geluidsoverlast normaliter kan worden voorkomen. Wellicht hebben andere appartementseigenaren ook genoeg gehad van de overlast. Een gesprek met deze medebewoners kan bevorderlijk zijn. Als laatste is het aan te raden om het huishoudelijk reglement en de splitsingsakte zorgvuldig te bestuderen. Meer juridische tips m.b.t. geluidsoverlast in de VvE vind je op de website VvE Recht Advocaat.

Overlast door een barbecue

Wanneer op een balkon wordt gebarbecued, kunnen (boven)buren al snel overlast ervaren door de geur en rook afkomstig van de barbecue. Ervaar je overlast door een bbq binnen de VvE? Ook dan is het verstandig om eerst in gesprek te gaan met de persoon die deze overlast veroorzaakt, en met medebewoners die mogelijk last hebben van de geur en rook. Toch is het ook van belang dat je het huishoudelijk reglement en de splitsingsakte raadpleegt. Hierin staat namelijk beschreven of het gebruik van een barbecue en/of vuurkorf verboden is of niet.

Woonoverlast in zijn algemeenheid

We hebben inmiddels een aantal veelvoorkomende vormen van overlast besproken. Helaas zijn er meer soorten hinder die je als appartementseigenaar kan ervaren. Denk bijvoorbeeld aan burenruzies, vervuiling en/of stankoverlast, en drugsoverlast. Gelukkig is het vaak mogelijk om onderling tot oplossingen te komen. Maar, mocht dit in jouw situatie niet zo zijn, vergeet dan niet dat eigenaren van appartementen van rechtswege gehouden zijn aan de wet, de splitsingsakte, en het huishoudelijk reglement van de VvE. Schakel een advocaat gespecialiseerd in appartementsrecht in als je advies en/of ondersteuning nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *